Powidła śliwkowo-jabłkowe

0 (0 ocen)

Zawsze robię kilka słoiczków tych pysznych powideł, później wykorzystuję je do różnych ciast i deserów. Doskonale z tymi powidłami smakuje świąteczny piernik.

Składniki:

  • 2 kilogramy śliwek węgierek
    3 kilogramy jabłek
    3 szklanki cukru
    3 łyżeczki cynamonu
    2 laska wanilii

Powidła śliwkowo-jabłkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Śliwki myjemy, usuwamy z nich pestki, mielimy na grubym sitku, jabłka obieramy i usuwamy gniazda nasienne, kroimy na bardzo małe kawałki, przekładamy do garnka z grubym dnem, zasypujemy cukrem, mieszamy. Dusimy na małym ogniu ciągle mieszając do momentu aż owoce zaczną się rozpadać. Wsypujemy cynamon oraz ziarna z laski wanilii, dokładnie mieszamy, dżem przekładamy do wyparzonych słoików, zakręcamy. Pasteryzujemy przez 20 minut od momentu zagotowania.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy