Pożywna zupa grzybowa z gwiazdkami

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Ta zupa jest bardzo sycąca, bardzo pożywna. Mięso, warzywa, makaron. Smak i zapach podgrzybków jest mocno wyczuwalny dzięki uduszeniu grzybów z cebulą.

  • 30 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • duża cebula
    2 łyżki oleju rzepakowego
    ok. 400 g podgrzybków
    mięso obrane z dwóch ugotowanych udek kurczaka
    marchewka
    pietruszka
    kawałek selera
    ok. 80 g makaronu gwiazdki
    pieprz czarny świeżo mielony
    sól do smaku
    posiekana natka pietruszki

Pożywna zupa grzybowa z gwiazdkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W garnku, na oleju rzepakowym zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę. Dodać oczyszczone, umyte, pokrojone podgrzybki. Dusić przez kilka minut. Dodać porozrywane mięso i starte na tarce o grubych oczkach - marchewkę, pietruszkę, selera. Wlać ok. 2 l wrzątku. Gotować na wolnym ogniu ok 15 min. Na koniec dodać makaron i gotować do miękkości makaronu. Dodać sól do smaku i pieprz czarny świeżo mielony.
    Przed podanie dodać do zupy posiekaną natkę pietruszki.
    Smacznego.

Porady

Jeśli ktoś lubi, można dodać łyżkę śmietany.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy