Ta zupa jest bardzo sycąca, bardzo pożywna. Mięso, warzywa, makaron. Smak i zapach podgrzybków jest mocno wyczuwalny dzięki uduszeniu grzybów z cebulą.
30 min
Dla 1 osoby
Łatwy
Składniki:
duża cebula
2 łyżki oleju rzepakowego
ok. 400 g podgrzybków
mięso obrane z dwóch ugotowanych udek kurczaka
marchewka
pietruszka
kawałek selera
ok. 80 g makaronu gwiazdki
pieprz czarny świeżo mielony
sól do smaku
posiekana natka pietruszki
Pożywna zupa grzybowa z gwiazdkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W garnku, na oleju rzepakowym zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę. Dodać oczyszczone, umyte, pokrojone podgrzybki. Dusić przez kilka minut. Dodać porozrywane mięso i starte na tarce o grubych oczkach - marchewkę, pietruszkę, selera. Wlać ok. 2 l wrzątku. Gotować na wolnym ogniu ok 15 min. Na koniec dodać makaron i gotować do miękkości makaronu. Dodać sól do smaku i pieprz czarny świeżo mielony.
Przed podanie dodać do zupy posiekaną natkę pietruszki.
Smacznego.
Komentarze