Pożywny gulasz

0 (0 ocen)

  • 45 min

Połączenie mięsa i specyficznych grzybów jakimi są boczniaki.Danie, które polubi każdy :)

  • 45 min

Składniki:

  • ok. 250 gram świeżych boczniaków
    ok. 0,5 kg mięsa wieprzowego ( łopatka lub szynka)
    2 marchewki
    1 pietruszka ( natka do ozdoby)
    2 cebule
    ok. 100 ml słodkiej śmietany
    ok. 1 łyżki mąki
    3 łyżki masła/margaryny
    sól,pieprz, szczypta gałki muszkatołowej, czosnek sypany

Pożywny gulasz - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso kroimy w kostkę i smażymy na tłuszczu do momentu, aż się mocno zarumieni. Następnie dodajemy drobno pokrojoną marchewkę,pietruszkę i cebulę. Przyprawić czosnkiem. Przekładamy do garnka i zalewamy letnią wodą do wysokości mięsa i warzyw. Gotujemy na wolnym ogniu do momentu uzyskania miękkiego mięsa.
  • 2. Kroimy boczniaki w paski i smażymy na odrobinie tłuszczu. Po zarumienieniu całość dodajemy do mięsa i warzyw. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Śmietanę rozrabiamy z mąką i odrobiną ciepłego wywaru z garnka. Dodajemy do gulaszu i gotujemy ok 2 min.
  • 3. Podajemy w towarzystwie kaszy, najlepiej pęczak oraz posypany natką pietruszki.

Porady

Należy jak najmniej mieszać boczniaki na patelni, aby nie oddawały zbyt wiele wody.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy