Pożywny gulasz - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso kroimy w kostkę i smażymy na tłuszczu do momentu, aż się mocno zarumieni. Następnie dodajemy drobno pokrojoną marchewkę,pietruszkę i cebulę. Przyprawić czosnkiem. Przekładamy do garnka i zalewamy letnią wodą do wysokości mięsa i warzyw. Gotujemy na wolnym ogniu do momentu uzyskania miękkiego mięsa.
2.Kroimy boczniaki w paski i smażymy na odrobinie tłuszczu. Po zarumienieniu całość dodajemy do mięsa i warzyw. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Śmietanę rozrabiamy z mąką i odrobiną ciepłego wywaru z garnka. Dodajemy do gulaszu i gotujemy ok 2 min.
3.Podajemy w towarzystwie kaszy, najlepiej pęczak oraz posypany natką pietruszki.
Porady
Należy jak najmniej mieszać boczniaki na patelni, aby nie oddawały zbyt wiele wody.
Komentarze