Pralinki bakaliowe

0 (0 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Proste, szybkie, pełne bakalii kuleczki z makiem. Będzie dużo radości przy ich formowaniu i obtaczaniu.

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - biała czekolada: 80 gramów
    - maslo: 60 gramów
    - herbatniki: 60 gramów
    - mleko w proszku: 2 łyżki
    - olejek rumowy: 1 łyżka
    - rodzynki: 2 łyżki
    - mielone migdały: 4 łyżki
    - suszone morele: 4 sztuki
    - pokrojone suszone śliwki: 2 łyżki
    - kandyzowana skórka pomarańczowa: 4 łyżki
    - mak: 2 łyżki
    - orzechy laskowe: 18 sztuk

    - ewentualnie mak do obtoczenia: 3 łyżki

Pralinki bakaliowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Morele pokroić w drobną kostkę. Czekoladę rozpuścić z masłem, dodać mleko w proszku i olejek. Wymieszać. Wsypać bakalie. Pozwolić im chwilkę pomięknąć. Wsypać mak i rozdrobnione na pył ciastka. Orzechy wrzucić w skorupkach na wrzątek. Pogotować chwilkę. Wyłuskać ze skorupek. Oblepiać je jeszcze ciepłą masą makowo-bakaliową, formując kulkę. Można obtoczyć w maku. Schłodzić.

Komentarze

Podobne przepisy