Pralinki/trufle mocno czekoladowe z płatków śniadaniowych

0 (0 ocen)

  • 30 min

Pralinki, a może trufelki - nie wiem jak je nazwać - są niezwykle łatwe i szybkie w przygotowaniu, a dodatkowo smakują rewelacyjnie. W moim domu okazały się wielkim hitem i częstą, słodką przekąską. Zmieniam tylko dodatki!

  • 30 min

Składniki:

  • (30-35 sztuk)
    150g gorzkiej czekolady
    80g czekoladowych płatków śniadaniowych
    Dodatkowo:
    3 łyżki wiórek kokosowych
    2 łyżki skórki pomarańczowej

Pralinki/trufle mocno czekoladowe z płatków śniadaniowych - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1hdax2c 1. Czekoladę roztopić w rondelku lub za pomocą pary wodnej (*).
  • image-0k5gyys 2. W większej misce wymieszać lekko pokruszone płatki, wiórki i skórkę pomarańczową.
  • image-1hpngrf 3. Całość dokładnie połączyć z czekoladą, a następnie za pomocą łyżki - przełożyć do malutkich papilotek na pralinki.
  • image-19g5ng3 4. Gotowe pralinki/trufelki schłodzić w lodówce do momentu - aż czekolada ponownie stężeje.
    (U mnie to trwało około 15-20 minut.)
    Słodkości przechowywać w temperaturze pokojowej.
    (Inaczej będą zbyt twarde.)

Porady

(*) Kawałki czekolady umieścić w metalowej miseczce. Miskę ustawić na garnku z delikatnie wrzącą wodą - nie może jej dotykać. Roztapiać na małym ogniu

Komentarze

Podobne przepisy