Pralinki waniliowo-kokosowe

0 (0 ocen)

  • 30 min

Słodkie pralinki z powodzeniem zastąpią niejedno ciasto :)

  • 30 min

Składniki:

  • (na ok. 16 sztuk)
    -200 g pokruszonych herbatników lub biszkoptów
    -1 opak. serka homogenizowanego o smaku waniliowym
    -100 g roztopionej białej czekolady
    -1 opak. wiórków kokosowych
    -2 batony Lion w białej czekoladzie do dekoracji
    -papilotki na babeczki

Pralinki waniliowo-kokosowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pokruszone ciasteczka łączymy z serkiem waniliowym i roztopioną w kąpieli wodnej czekoladą. Można dodać trochę wiórek do masy, pralinki będą bardziej kokosowe. Zamiast wiórek można wsypać też rozdrobnione orzechy. Ja dodałam troszkę wiśniowego wina, aby przełamać słodycz. Całość dokładnie mieszamy, formujemy kulki i obtaczamy w wiórkach. Każdą kulkę wkładamy do papilotki. Batony kroimy w plastry, a następnie w ćwiartki. W ten sposób powstanie trójkącik który można wbić w pralinkę. Bardzo efektownie to wygląda. I gotowe! Najlepiej smakują gdy umieści się je na noc w lodówce.

Komentarze

Podobne przepisy