Prażone jabłka

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 6 osób

Prażone jabłka do słoików to smaczny, zdrowy i prosty dodatek do ciast, deserów, naleśników czy ryżu. Idealnie nada się na zimowe wieczory, zamykając smak i zapach lata w słoikach.

  • 60 min
  • Dla 6 osób

Składniki:

  • 4 kg jabłek (papierówek, lipcówek lub antonówek),
    3/4 szklanki cukru
    3/4 szklanki wody
    łyżeczka cynamonu (lub według uznania)

Prażone jabłka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne, kroimy na mniejsze kawałki lub ścieramy na tarce o dużych oczkach. Przekładamy do garnka, podlewamy wodą i gotujmy na małym ogniu często mieszając, aż jabłka zmiękną i zaczną się rozpadać. Dodajemy cukier i cynamon, gotujemy aż cukier się rozpuści. Następnie masę jabłkową przekładamy do słoików, mocno zakręcamy i pasteryzujemy 10-15 minut.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy