Prażone jabłka do słoików to smaczny, zdrowy i prosty dodatek do ciast, deserów, naleśników czy ryżu. Idealnie nada się na zimowe wieczory, zamykając smak i zapach lata w słoikach.
60 min
Dla 6 osób
Składniki:
4 kg jabłek (papierówek, lipcówek lub antonówek),
3/4 szklanki cukru
3/4 szklanki wody
łyżeczka cynamonu (lub według uznania)
Prażone jabłka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne, kroimy na mniejsze kawałki lub ścieramy na tarce o dużych oczkach. Przekładamy do garnka, podlewamy wodą i gotujmy na małym ogniu często mieszając, aż jabłka zmiękną i zaczną się rozpadać. Dodajemy cukier i cynamon, gotujemy aż cukier się rozpuści. Następnie masę jabłkową przekładamy do słoików, mocno zakręcamy i pasteryzujemy 10-15 minut.
Komentarze