Prażonki

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Danie jest bardzo proste i pożywne. W lecie przygotowujemy je w ogrodzie na ognisku, zimą natomiast na kuchence. Smakuje wybornie.

Składniki:

  • ● 1/2 kg ziemniaków
    ● 2 buraki
    ● 2 pęta kiełbasy
    ● 1/2 kostki smalcu
    ● 1/2 kostki margaryny
    ● 4 małe cebule
    ● kilka liści kapusty
    ● przyprawa uniwersalna
    ● sól
    ● pieprz

Prażonki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki, cebule, buraki i kiełbasę kroimy w plasterki.
    Do garnka wrzucamy smalec, a gdy się stopi, układamy
    warstwę ziemniaków. Posypujemy solą i pieprzem.
  • 2. Na ziemniakach układamy warstwy buraków, cebuli
    i kiełbasy. Na wierzch ponownie dajemy warstwę ziemniaków
    i posypujemy przyprawa uniwersalna. Wkładamy kawałki margaryny
    i przykrywamy liśćmi kapusty. Dusimy ok. godziny
    na małym ogniu pod
    przykryciem. Podajemy
    z mlekiem lub kefirem
    oraz sałatką z pomidorów
    i ogórków.

Porady

Część kiełbasy można zastąpić pokrojonym w kostkę i podsmażonym boczkiem.

Notka redakcyjna

PPK_08-2009

Komentarze

Podobne przepisy