Mimo ze do Bozego Narodzenia jeszcze troche czasu ja juz zrobilam swoim lasuchom te precelki.Sa pyszne dlatego ciezko wytrzymac caly rok bez nich.Robie je na Boze narodzenie i wieszam na choince.
10 min
Składniki:
2 opakowania ciasta francuskiego w rolce,
2 lyzeczki cynamonu,
1 jajko,
20 dkg marcepanu,
2 łyzki rumu-niekoniecznie,
10 dkg migdalow mielonych badz w platkach,
cukier puder do posypania
Precelki z migdalami i marcepanem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cynamon,marcepan,jajko,migdaly,rum mieszamy na jednolita mase.
Mase dzielimy na pol.
2.ciasto francuskie rozwijamy,smarujemy polowe ciasta polowa masy.Ciasto z masa przykrywamy druga polowa ciasta.Nozem lub radelkiem kroimy ciasto na paski ok3 cm,
Kazdy pasek skrecamy i zlepiemy bardzo dokladnie i mocno koncowki.
Precle ukladamy na blaszce wylozonej papierem do pieczenia.
Wkladamy do nagrzanego piekarnika,piec ok 10-15 min w temp 200st.,do zrumienienia.
Po wystygnieciu precle posypujemy pudrem.
Z drugim ciastem i polowa masy postepujemy tak samo.
Komentarze