Profiteroles z semifreddo z Almette Fruit z wiśnią i żurawiną

0 (0 ocen)

Pyszny i lekki deser

Składniki:

  • 1 serek Almette fruit z wiśnią i żurawiną
    150 ml śmietanki 30%
    1 łyżka cukru pudru

    Ciasto ptysiowe
    150 g mąki pszennej typ 550
    250 ml wody niegazowanej
    100 g masła
    4 jajka
    szczypta soli

    Polewa czekoladowa
    150 g gorzkiej czekolady
    150 ml mleka 3,2%

    Porcja na 2 osoby

Profiteroles z semifreddo z almette fruit z wiśnią i żurawiną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Śmietanę wraz z cukrem ubij na sztywno, dodaj Almette fruit z wiśnią i żurawiną. Masę włóż do zamrażalnika na min. 3 godziny, najlepiej na całą noc.
  • 2. Przygotuj ciasto ptysiowe – do rondelka wlej wodę, podgrzej. Dodaj masło, mieszaj do rozpuszczenia. Masę doprowadź do wrzenia, powoli dodawaj mąkę, cały czas mieszając, aż będzie jednolita, a woda odparuje. Ciasto będzie elastyczne i odklei się od rondelka. Ściągnij rondelek z ognia i dodawaj pojedynczo jajka, cały czas mieszając.
  • 3. Ciastko włóż do rękawa cukierniczego i wyciskaj na blachę kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Piecz przez 20-25 min. w piekarniku z termoobiegiem rozgrzanym do 180 stopni.
  • 4. Ciastko ptysiowe przekrój w poprzek na pół. Pomiędzy połówki ciastka włóż gałkę semifreddo. Ptysie ułóż na talerzu i polej gorącą czekoladą. Udekoruj konfiturą z żurawiny.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Materiały promocyjne

Komentarze

Podobne przepisy