To pomysł na użycie makaronu który nam został a nie wiemy co z nim zrobić. Jest pyszna z dużą ilością warzyw oraz z dodatkiem sera żółtego i serka topionego w plasterkach który na wierzchu tworzy fajną pierzynkę serową
1 godz. 20 min
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
ugotowany makaron - dowolny kształt
450 g mrożonych warzyw
pęczek rzodkiewki
20 dag startego sera żółtego
sól, pieprz do smaku
1 opakowanie serka topionego w plasterkach ja użyłam gouda
1 duży filet z kurczaka duszony, pieczony bądź gotowany
1 łyżka oleju
Prosta makaronowa zapiekanka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mrożone warzywa wrzucamy na patelnię, dorzucamy pokrojone na ćwiartki rzodkiewki i pod przykryciem dusimy do miękkości warzyw - doprawiamy solą i pieprzem.
Mięsko kroimy w kostkę.
Naczynie żaroodporne smarujemy olejem i wykładamy połowę gotowanego makaronu. Na makaron dajemy połowę warzyw i połowę mięska. Mięsko posypujemy połową startego sera żółtego. Na ser dajemy pozostały makaron, warzywa, mięsko i pozostały ser żółty.
2.Na sam wierzch kładziemy plasterki sera topionego. Całość wstawiamy do nagrzanego piekarnika do temp. 180 stopni i pieczemy do momentu aż sery zaczną się rozpuszczać - jakieś ok 10 -15 min.
Komentarze