Prosta surówka z aksamitnym sosem

0 (0 ocen)

  • 15 min

Bardzo lekka, pyszna, idealna w upalne dni. Doskonale komponuje się z daniem głównym, choć można ją zjeść samą dodając do niej grzanki i prażone pestki słonecznika.

  • 15 min

Składniki:

  • 1/2 małej główki sałaty lodowej
    1 pomidor malinowy
    1 duży ogórek gruntowy
    1 szalotka
    50 ml oliwy z oliwek
    20 ml octu balsamicznego z figą
    2 łyżki majonezu
    1 mały ząbek czosnku
    sól

Prosta surówka z aksamitnym sosem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Sałatę płuczemy, osuszamy i rwiemy na mniejsze części.

    Szalotkę kroimy w cienkie piórka.

    Z pomidora usuwamy gniazdo nasienne, kroimy w paski.

    Ogórka obieramy, kroimy w półtalarki.

    Warzywa mieszamy.

    Oliwę, majonez, ocet, przeciśnięty przez praskę czosnek dokładnie ze sobą łączymy. Do smaku doprawiamy solą. Polewamy warzywa. Podajemy od razu po przygotowaniu.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy