Bardzo lekka, pyszna, idealna w upalne dni. Doskonale komponuje się z daniem głównym, choć można ją zjeść samą dodając do niej grzanki i prażone pestki słonecznika.
15 min
Składniki:
1/2 małej główki sałaty lodowej
1 pomidor malinowy
1 duży ogórek gruntowy
1 szalotka
50 ml oliwy z oliwek
20 ml octu balsamicznego z figą
2 łyżki majonezu
1 mały ząbek czosnku
sól
Prosta surówka z aksamitnym sosem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1. Sałatę płuczemy, osuszamy i rwiemy na mniejsze części.
Szalotkę kroimy w cienkie piórka.
Z pomidora usuwamy gniazdo nasienne, kroimy w paski.
Ogórka obieramy, kroimy w półtalarki.
Warzywa mieszamy.
Oliwę, majonez, ocet, przeciśnięty przez praskę czosnek dokładnie ze sobą łączymy. Do smaku doprawiamy solą. Polewamy warzywa. Podajemy od razu po przygotowaniu.
Komentarze