Prosta zupa z kapusty

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Moja babcia zawsze mówiła: Istota tkwi w prostocie. Bez nadmiaru składników, jednak bogata w smak. W to, co najistotniejsze. Pokochałem ten smak, który na zawsze będzie kojarzył się z Nią.

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 por

    1 mały seler korzeniowy

    2 pietruszki

    3 marchewki

    1 cebula

    4 ziemniaki

    6 liści białej (młodej) kapusty

    2 pomidory

    1 pęczek koperku

    sól, pieprz

Prosta zupa z kapusty - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Prosta zupa z kapusty 1. Włoszczyznę (por, marchew, seler, pietruszki, opaloną cebulę) zalewamy zimną wodą-2 litry (z płaską łyżeczką soli), gotujemy do miękkości. Warzywa wyjmujemy z wywaru, marchew kroimy w talarki.

    Pokrojone w kostkę ziemniaki, wrzucamy do wywaru, gotujemy do momentu, kiedy ziemniaki będą al dente. Wtedy dodajemy poszatkowaną kapustę. Gotujemy przez kwadrans.

    Pomidory sparzamy, obieramy ze skóry, kroimy w ósemki.

    Wrzucamy do zupy.

    Gotujemy 20-25 minut.Pod koniec dodajemy marchewkę pokrojoną w talarki.

    O smaku doprawiamy solą i pieprzem.

    Podajemy z posiekanym koperkiem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy