Moja babcia zawsze mówiła: Istota tkwi w prostocie. Bez nadmiaru składników, jednak bogata w smak. W to, co najistotniejsze. Pokochałem ten smak, który na zawsze będzie kojarzył się z Nią.
Prosta zupa z kapusty - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Włoszczyznę (por, marchew, seler, pietruszki, opaloną cebulę) zalewamy zimną wodą-2 litry (z płaską łyżeczką soli), gotujemy do miękkości. Warzywa wyjmujemy z wywaru, marchew kroimy w talarki.
Pokrojone w kostkę ziemniaki, wrzucamy do wywaru, gotujemy do momentu, kiedy ziemniaki będą al dente. Wtedy dodajemy poszatkowaną kapustę. Gotujemy przez kwadrans.
Pomidory sparzamy, obieramy ze skóry, kroimy w ósemki.
Wrzucamy do zupy.
Gotujemy 20-25 minut.Pod koniec dodajemy marchewkę pokrojoną w talarki.
Komentarze