Póki sezon truskawkowy trwa warto wypróbować przepis na to pyszne ciasto truskawkowe posypane kruszonką :)
Składniki:
375g mąki pszennej
350ml maślanki naturalnej lub pół na pół z truskawkową
150g cukru
pół szklanki oleju
3 łyżki cukru waniliowego
3 jajka
łyżka aromatu śmietankowego lub waniliowego
1,5 łyżeczka proszku do pieczenia
łyżeczka sody oczyszczonej
400g truskawek
kruszonka
80g mąki pszennej
50g masła
cukier ( tyle, żeby była słodka)
Ciasto z truskawkami i kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jajka miksujemy z cukrem i cukrem waniliowym, tak by utworzyła się biała puszysta masa. Dodajemy maślankę, olej, olejek śmietankowy lub waniliowy i mieszamy z resztą składników. Obrane i umyte truskawki wrzucamy do ciasta i posypujemy obficie kruszonką.
kruszonka- masło roztapiamy, studzimy, dodajemy mąkę i cukier tak by utworzyły się grudki
Ciasto pieczemy do tzw "suchego patyczka" ok 50 minut w temp 180 stopni.
Smacznego!
Komentarze