Proste warzywne leczo

0 (0 ocen)

  • 60 min

Do jego przygotowania potrzebujesz tylko kilku warzyw i dużego garnka.

  • 60 min

Składniki:

  • 500 ml przecieru pomidorowego
    1 cukinia zielona
    1 cukinia żółta
    1 bakłażan
    6 pomidorów
    2 czerwone papryki
    1 cebula
    przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, czosnek, bazylia, oregano
    1 łyżka jogurtu naturalnego
    świeża pietruszka

Proste warzywne leczo - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie warzywa należy umyć i pokroić w kostkę. Pomidory można dodatkowo sparzyć i obrać ze skórki. W dużym garnku rozgrzać odrobinę oliwy.
  • 2. Pokrojoną cebulę podsmażyć na oliwie, gdy się zeszkli dodać paprykę i poczekać aż zmięknie.
  • 3. Dodać resztę warzyw i dusić na małym ogniu przez 20 min, pamiętając o mieszaniu.
  • 4. Wlać przecier pomidorowy, zagotować i dusić pod przykryciem 30 min. Jeśli będzie za gęste można dodać trochę bulionu.
  • 5. Na koniec doprawić ulubionymi przyprawami. Podawać z łyżką jogurtu naturalnego na wierzchu.

Porady

Można dusić dłużej, jeśli chcemy aby warzywa były bardzo miękkie. Można też skrócić czas, aby warzywa były lekko chrupiące.

Komentarze

Podobne przepisy