Prosty drożdżowy przekładaniec.

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

. Ciasto utrzymuje długo świeżość i z każdym następnym dniem smakuje lepiej, a kiedy się skończy bardzo za nim tęsknimy:)

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Ciasto.
    50 dkg mąki pszennej
    30 g drożdży
    4 łyżki śmietany 18%
    3/4 szklanki cukru pudru
    1 jajko
    2 żółtka
    250 dag masła-1 łyżkę zostawić do wysmarowania formy

    Masa orzechowa.
    20 dag posiekanych lub grubo zmielonych orzechów włoskich
    2 białka
    3 łyżki cukru pudru
    Białka ubić z cukrem i wymieszać z orzechami.

    Przełożenie daktylowe.
    1 szklanka posiekanych daktyli
    1/2 szklanki dżemu daktylowego lub morelowego
    Daktyle wymieszać z dżemem.

Prosty drożdżowy przekładaniec. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotować ciasto drożdżowe.
    Drożdże rozetrzeć ze śmietaną, dodać resztę składników i dokładnie wyrobić.
    Ciasto podzielić na 3 części i rozwałkować na placki wielkości formy do pieczenia.
    Pierwszy placek ułożyć w wysmarowanej masłem formie i wyłożyć masę orzechową.
    Przykryć drugim plackiem , wyłożyć daktyle i przykryć trzecim plackiem.
    Piec około 50-60min w temp.170stop.
    Upieczone ciasto polać lukrem lub posypać cukrem pudrem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy