Prowansalski garnek

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Jednogarnkowy pyszny obiad:)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - udka: 4 sztuki
    - ziemniaki: 8 sztuk
    - sok z cytryny: 1 łyżka
    - bulion: 1 szklanka
    - Ząbki czosnku: 4 sztuki
    - seler naciowy: 2 sztuki
    - marchewki małe: 2 sztuki
    - białe wino: 0.5 szklanki

Prowansalski garnek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso pokroić w kostkę, skropić sokiem z cytryny, posolić, posypać ziołami prowansalskimi, odstawić na 30 min. do lodówki.

    W rondlu rozgrzać oliwę, zrumienić posiekaną cebulę i czosnek. Dołożyć kawałki kurczaka i smażyć kilka minut. Dolać wino i gotować, póki połowa nie wyparuje.

    Dodać pokrojone w kostkę ziemniaki, plasterki marchewki, posiekane łodygi selera (pora). Wlać gorący bulion i dusić 30 min. Doprawić solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi, posypać natką.

    Smacznego życzy oliwek :)

Komentarze

Podobne przepisy