Prowansalskie grzanki

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 10 min

Kremowy grillowany bakłażan w towarzystwie intensywnego w smaku sera i aromatycznych ziół... Poezja!

  • 10 min

Składniki:

  • dowolne pieczywo
    bakłażan
    ser kozi, Camembert lub jakikolwiek pleśniowy
    sól, pieprz, zioła prowansalskie, świeży majeranek/tymianek, papryczka chilli
    sałata i/lub rukola
    opcjonalnie papryczka chilli

Prowansalskie grzanki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pokrój bakłażana w plastry i posól. Odstaw na 15-30 min. Spłucz powstały sok pod bieżącą wodą i osusz. Wyłóż na blachę, posmaruj oliwą (najlepiej pędzlem cukierniczym) i posyp suszonymi ziołami prowansalskimi, świeżym tymiankiem/majerankiem, pieprzem i solą. Wstaw do piekarnika na kilka minut.
  • 2. Kromki chleba opiecz w tosterze lub piekarniku. Wyłóż na nie sałatę i/lub rukolę, plastry sera i grillowanego bakłażana oraz opcjonalnie pokrojoną w krążki papryczkę chilli.

Notka redakcyjna

PPWS_09-2012

Komentarze

Podobne przepisy