przecier ogórkowy

0 (0 ocen)

  • 30 min

Jak co roku czekam na koniec sezonu ogórkowego, po to aby kupić duże mięsiste ogóry.Trę je ze skórką na grubych oczkach, dodaję jeszcze trzy rzeczy. Wynoszę w ciemne miejsce.

  • 30 min

Składniki:

  • 5 kilo ogórków
    2 pęczki szczypiorku zielonego
    2 łyżki soli
    czosnek, po ząbku do każdego słoiczka

Przecier ogórkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1c5gl2q 1. Ogórki trzemy na grubych oczkach
    Koperek siekamy
    sypiemy solą
    Wszystko mieszamy.

    Do każdego słoiczka wrzucamy przekrojony ząbek czosnku.
    Dodajemy przecier- nie do pełna.
    Sok , który wytrącił się z masy też dodajemy do każdego słoiczka.

Porady

Słoiki zakręcamy. Nie pasteryzujemy ! Od razu wynosimy w ciemne miejsce. Z podanych składników wyszło 24 słoiczki.

Komentarze

Podobne przepisy