Przecier z pomidorów

0 (0 ocen)

  • Dla 5 osób

Taki przecier zimą będzie fantastyczny do sosu , zupy lub pizzy . Polecam !

  • Dla 5 osób

Składniki:

  • 2,5 kg dojrzałych pomidorów

    2 łyżeczki bazylii

    2 łyżeczki oregano

    sól i pieprz do smaku

Przecier z pomidorów - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pomidory sparzamy wrzątkiem i obieramy ze skóry . Kroimy w kostkę i wrzucamy do garnka . Dusimy pomidory na wolnym ogniu przez ok. 1 godzinę aż będą rozgotowane . Dodajemy przyprawy - bazylię , oregano , sól i pieprz . Całość mieszamy , a na końcu ucieramy blenderem na gładki przecier . Jeżeli konsystencja pomidorów wydaje nam się za rzadka , gotujemy przecier na wolnym ogniu , do czasu aż nadmiar płynu odparuje . By pozbyć się pestek można przecier przetrzeć przez sitko , ja tego nie robiłam , ponieważ nam pestki nie przeszkadzają :) . Gotowy przecier przelewamy do wyparzonych słoiczków i po przestudzeniu pasteryzujemy przez 15 minut .

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy