PRZEKĄSKI DLA NAJMŁODSZYCH

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Przekąski te przygotowuję razem z dziećmi. Pobudza to ich wyobrażnię i przez to tak nie lubiane warzywa stają się smaczna i zdrowa przekaska która jedza ze smakiem, a przy tym dobrze sie bawia :)

  • 2 godz.

Składniki:

  • ŁÓDECZKI Z JAJEK I OGÓRKA
    - jajka na twardo
    - ogorek zielony
    - twarozek
    - 1 łyżka serka homogenizowanego
    - 3 kromki chleba
    - 1 łyzka posiekanego szczypiorku
    - 3 plastry zółtego sera
    - czerwona papryka
    - kilka lisci salaty
    - sól i pieprz

    PARÓWKOWE PIESKI
    - parówki
    - drewniane wykałaczki
    - kilka ziaren pieprzu
    - kawałeczek papryki czerwonej

Przekąski dla najmłodszych - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. ŁÓDECZKI:
    1) ogórka przekroić wzdłuż, pokroić na 4 cm kawałki, wydrążyć miąższ i nałożyć łyżeczkę twarożku zmieszanego ze szczypiorkiem.
    2) Połówki białek napełnić żółtkami wymieszanymi z serkiem homogenizowanym, szczypiorkiem, solą i pieprzem.
    3) do jajek przymocować żagiel z sera i flagę z papryki, a do ogórków żagiel z chleba. Gotowe ustawić na liściach sałaty

    PIESKI:
    1) odciąć dwa końce z parówki, przeciąć na pół i za pomocą wykałaczki przymocować do pozostalej części parówki tworząc łapki psa.
    z kolejnej parowki także odciąć końcówki i jedna z nich przekroic na ćwiartki. z prostego kawałka odciąc kawałek i przyczepic jako szyjka, a końcówke ktora zostala przyczepic jako główke. z dwóch cwiartek zrobic uszy. z ziaren pieprzu zrobic oczy i nosek.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy