Przekładaniec serowo - wiśniowy

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Zaskakujące połączenie kwaskowatej wiśni i sera. Smakuje pysznie.

  • 2 godz.

Składniki:

  • Biszkopt:
    8 jaj
    8 łyżek cukru
    3 łyżki mąki tortowej
    3 łyżki mąki ziemniaczanej
    2 łyżki kakao
    1 łyżka proszku do pieczenia

    Masa budyniowa:
    2 budynie śmietankowe
    3 szklanki soku z wiśni
    1 paczka mrożonych wiśni lub z kompotu

    Masa serowa:
    2 kostki sera śmietankowego
    1 margaryna
    1 cukier wanilinowy
    1/2 szklanki cukru pudru

    Polewa:
    1/2 kostki margaryny
    3 łyżki wody
    1,5 łyżki kakao
    3/4 szklanki cukru

Przekładaniec serowo - wiśniowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt:
    Białka ubić na sztywną pianę, utrwalić cukrem. Dodać żółtka i ubić mikserem na najniższych obrotach. Mąki wymieszać z kakao i proszkiem do pieczenia. Delikatnie połączyć z ciastem. Upiec biszkopt w prostokątnej formie (180 stopni Celsjusza przez około 15 min). Po wystudzeniu przekroić na dwa placki.
    Masa budyniowa:
    Ugotować 2 budynie śmietankowe na 3 szklankach soku wiśniowego, do budyniu dodać wiśnie, wylać ciepły na przekrojony biszkopt.
    Masa serowa:
    Margarynę utrzeć z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym na puszystą masę. Nadal ucierając dodawać porcjami ser. Utrzeć na puszysty krem. Wyłożyć masę na przestudzony budyń. Następnie przykryć drugim biszkoptem.
    Polewa czekoladowa:
    Margarynę rozpuścić, dodać wodę, cukier i kakao. Zagotować. Polewą polać wierzch placka.

Porady

Masę budyniową można przygotować np. z sokiem truskawkowym i truskawkami. Wtedy zamiast budyniu śmietankowego można użyć budyniu malinowego.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy