Przekładaniec truskawkowo-cytrynowy

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Przepyszne,lekkie i proste ciacho bez pieczenia.Idealne na upalne dni - orzeżwiające i mało słodkie.Polecam!

  • 2 godz.

Składniki:

  • masa budyniowa-
    3 budynie waniliowe
    1l mleka
    1/2 szkl cukru w tym 2 łyżki waniliowego
    100g masła

    mus truskawkowy-
    1/2 kg truskawek
    2 galaretki truskawkowe

    masa cytrynowa-
    1 śnieżka
    250ml mleka
    1 galaretka cytrynowa

    ponadto-
    2 duże opakowania herbatników
    gorzka czekolada

Przekładaniec truskawkowo-cytrynowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotować masę budyniową - zagotować 3/4l mleka z cukrem i masłem,w pozostałym mleku rozpuścić budynie i wlać na wrzącą zawartość garnka.Ugotować budyń.Dużą blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i ułożyć ciasno obok siebie warstwę herbatników.Wylać na nie gorący budyń i na wierzchu znów ułożyć warstwę herbatników.Odstawić by wystygło.
    Przygotować mus truskawkowy - galaretki rozpuścić w 2 szkl wrzątku,truskawki zmiksować i połączyć z galaretkami.Tężejący mus wyłożyć na ciasto w blaszce i na wierzchu ułożyć kolejną warstwę herbatników, wstawić do lodówki by całkowicie zastygł.
    Przygotować masę cytrynową - galaretkę rozpuścić w 1 szkl wrzątku,śnieżkę ubić z zimnym mlekiem,połączyć razem i tężęjącą masę wyłożyć na wierzch ciasta.Ciasto udekorować startą na tarce lub rozpuszczoną czekoladą.

Porady

Do musu można użyć innych owoców - borówek,jagód,malin,brzoskwiń i innych. Zamiast śnieżki i mleka można dać 1/2l kremówki. Należy pamiętać by każdą kolejną warstwę herbatników docisnąć do masy na której ją układamy.

Komentarze

Podobne przepisy