Przekładany murzynek

0 (0 ocen)

  • 60 min

Szybkie ciasto z nutką cynamonu oraz powidłami śliwkowymi.

  • 60 min

Składniki:

  • Ciasto:
    1/2 szklanki mleka
    250 dag margaryny
    1 1/2 szklanki cukru
    2 łyżki kakao
    cukier waniliowy
    1 łyżeczka cynamonu
    2 szklanki mąki
    3 jajka
    2 łyżeczki proszku do pieczenia

    1 słoik powideł śliwkowych
    Cukier puder do posypania ciasta.

Przekładany murzynek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mleko, margarynę, cukier, cukier waniliowy oraz kakao i cynamon mieszamy w garnku, aż margaryna się roztopi. Następnie dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i żółtka. Wszystko mieszamy. Następnie ubijamy białka na sztywną pianę i łączymy z resztą ciasta. Pieczemy w 180 stopniach C przez 40 minut.
  • 2. Po wystygnięciu ciasta przecinamy je na pół i smarujemy powidłami śliwkowymi. Wierzch ciasta posypujemy cukrem pudrem.

Porady

Zamiast cynamonu można użyć przyprawy do kaw i deserów "Kamisa". Wierzch ciasta można polać polewą czekoladową.

Komentarze

Podobne przepisy