Przepis na chłodnik litewski

0 (0 ocen)

  • 30 min

Chłodnik ma wyjątkowy smak,można jeśc z młodymi gotowanymi ziemniaczkami,polanymi z tłuszczykiem i skwarkami. Przepis na chłodnik litewski wzbogacam o młode ziemniaki

  • 30 min

Składniki:

  • -duży pęczek boćwiny wraz z młodymi buraczkami
    -2 ogórki
    -pół szklanki posiekanego koperku
    -2 łyżki posiekanego szczypiorku
    -2 jajka ugotowane na twardo
    -2 ząbki czosnku
    -6 szklanek kefiru lub naturalnego jogurtu (nie słodzonego!)
    -pół szklanki kwaśnej śmietany

Przepis na chłodnik litewski - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Przepis na chłodnik litewski 1. Boćwinkę wypłukać i posiekać, buraczki cieniutko obrać i pokroić w kostkę. Włożyć do garnka, zalać niedużą ilością wody (ok. pół szklanki) i dusić ok. 10 min. Odstawić do ostygnięcia. Wymieszać z kefirem i śmietaną, dodać zgnieciony czosnek, szczypiorek, koperek i pokrojone w drobną kostkę ogórki, posolić do smaku, odstawić na kilka godzin do lodówki. Podawać z połówkami jajka na twardo.

Porady

Do chłodnika litewskiego możesz dodac startą na tarce o grubych oczkach rzodkiewkę.Doskonale wzbogaca smak chłodnika.Pięknie wygląda udekorowany kleksami śmietany i gałązkami koperku.

Komentarze

Podobne przepisy