Ziemniaczane witrażyki

0 (0 ocen)

  • 30 min

Pomysł na ziołowe chipsy ziemniaczane.

  • 30 min

Składniki:

  • 2 ziemniaki
    liście pietruszki, tymianku, lub rozmarynu
    olej lub oliwa
    sól morska

Ziemniaczane witrażyki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki kroimy możliwie na jak najcieńsze plasterki. Możemy użyć obieraczki do warzyw lub robota kuchennego.
  • 2. Plasterki kładziemy na pergaminie. Na każdy kładziemy listek pietruszki, przykrywamy drugim plasterkiem. Dociskamy. Ziemniaki kropimy lekko po wierzchu oliwą.
  • 3. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180-190 stopni C, aż ziemniaki ładnie się zarumienią.
  • 4. Posypujemy solą, podajemy do obiadu lub jako osobną przystawkę.

Porady

Jeśli zobaczymy, że ziemniaczki zwijają się podczas pieczenia, przekładamy je na drugą stronę i dalej pieczemy.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy