Przyprawa pomidorowa w proszku

0 (0 ocen)

  • 4 godz.
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Aromat dojrzewających w słońcu pomidorów zamknięta w domowej przyprawie wzbogaci smak sosów, zup i sałatek.

  • 4 godz.
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 500 g grubej soli morskiej
    1 kg pomidorów
    czerwona cebula
    ząbek czosnku
    2-3 gałązki natki pietruszki
    gałązka lubczyku
    łyżeczka cukru

Przyprawa pomidorowa w proszku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • przyprawy 1. Na papier do pieczenia wysypujemy sól. Na soli układamy pomidory pokrojone w plasterki, cebulę w krążki, czosnek przeciśnięty lub w plasterkach i posiekane zioła. Suszymy w piecyku w temperaturze 80°C przez około 4 godziny - aż wszystko będzie dobrze wysuszone.

    Warzywa i sól przekładamy do młynka do przypraw i mielimy. Jeśli wolicie, aby przyprawa miała większe kawałki warzyw zmiksujcie ją w malakserze.

Komentarze

Podobne przepisy