Przysmak Janosika

0 (0 ocen)

  • 60 min

dawno wyczytany gdzieś prosty przepis na piątkowy obiad

  • 60 min

Składniki:

  • 60 dag filetów z morszczuka lub mintaja
    3 łyżki maki
    4-5 ziemniaków
    2 marchewki
    cebula
    1/4 selera
    3 łyżki śmietany
    5 dag suszonych śliwek
    1 1/2 łyżki przecieru pomidorowego
    szczypta cukru
    1-2 ząbki czosnku
    łyżka masła
    5 łyżek oleju
    2 łyżki soku z cytryny

Przysmak janosika - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rybę skropić sokiem z cytryny, odstawić do lodówki na 30 minut.
    Śliwki zalać niewielką ilością wody, gotować ok. 20 minut na małym ogniu. Osączyć, wydrylować, pokroić w paski. Obrane marchewki pokroić w plasterki, seler w słupki, cebulę posiekać. Obrane ziemniaki pokroić w plastry, przelać wrzątkiem na sitku.
  • 2. Na 3 łyżkach oleju usmażyć obtoczoną w mące rybę. Przełożyć ją na półmisek. Wleć na patelnię resztę oleju, wrzucić pokrojone warzywa, smażyć na dość silnym ogniu jakieś 4 minuty, cały czas delikatnie mieszając.
  • 3. Żaroodporne naczynie wysmarować masłem. Wyłożyć przesmażone warzywa, posypać śliwkami, przykryć filetami. Obrany czosnek rozetrzeć ze szczyptą soli. Śmietanę wymieszać z czosnkiem, cukrem i przecierem pomidorowym. zalać rybę. Zapiekać ok. 30 minut w 180 st. C.

Porady

Ja zamiast śliwek daję pieczarki albo inne grzyby.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy