Przysmak janosika - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Rybę skropić sokiem z cytryny, odstawić do lodówki na 30 minut.
Śliwki zalać niewielką ilością wody, gotować ok. 20 minut na małym ogniu. Osączyć, wydrylować, pokroić w paski. Obrane marchewki pokroić w plasterki, seler w słupki, cebulę posiekać. Obrane ziemniaki pokroić w plastry, przelać wrzątkiem na sitku.
2.Na 3 łyżkach oleju usmażyć obtoczoną w mące rybę. Przełożyć ją na półmisek. Wleć na patelnię resztę oleju, wrzucić pokrojone warzywa, smażyć na dość silnym ogniu jakieś 4 minuty, cały czas delikatnie mieszając.
3.Żaroodporne naczynie wysmarować masłem. Wyłożyć przesmażone warzywa, posypać śliwkami, przykryć filetami. Obrany czosnek rozetrzeć ze szczyptą soli. Śmietanę wymieszać z czosnkiem, cukrem i przecierem pomidorowym. zalać rybę. Zapiekać ok. 30 minut w 180 st. C.
Porady
Ja zamiast śliwek daję pieczarki albo inne grzyby.
Komentarze