Danie jednogarnkowe mają kilka fantastycznych zalet: smaki składników świetnie się przenikają, danie jest łatwe w przygotowaniu a po obiedzie nie mamy góry naczyń do zmywania.
30 min
Dla 6 osób
Składniki:
300g ryżu
500g mięsa mielonego
2 puszki pomidorów pelatti lub 6 dużych pomidorów bez skórki
2 marchewki
1 pietruszka
1 por
pół selera
papryka czerwona
sól, pieprz, ostra papryka
Jednogarnkowe danie z mięsem i warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ryż gotujemy wg. przepisu na opakowaniu.
Na rozgrzanej patelni szklimy posiekany w półplasterki por. Dodajemy mięso doprawiając solą, świeżo mielonym czarnym pieprzem i ostrą papryką. Kiedy mięso się zetnie dodajemy pokrojone na drobną kartkę warzywa: marchew, pietruszkę seler i czerwoną paprykę. Całość podlewamy pomidorkami pelatti i dusimy na wolnym ogniu pod przykryciem około 10 minut.
Doprawiamy do smaku.
Komentarze