Przysmak ryżowo- śliwkowy

0 (0 ocen)

Przysmak na ciepło może być przepysznym śniadaniem a schłodzony doskonałym deserem, polecam. Och, ach jakie to dobre:)

Składniki:

  • 50 g płatków ryżowych
    150 ml wody
    1 łyżeczka stevii
    ¼ łyżeczki kardamonu
    ¼ łyżeczki cynamonu
    6 śliwek-200 g
    20 g łuskanych orzechów włoskich
    Mała garść borówek do dekoracji

Przysmak ryżowo- śliwkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-0run61e 1. Śliwki umyć i pozbawić pestek i przekroić na ćwiartki. Przełożyć do rondelka lub na patelnię i dusić do miękkości. w razie konieczność podlać 2-3 łyżkami wody, aby owoce się nie przypaliły. W połowie duszenia można owoce rozgnieść tłuczkiem. Gdy na patelni utworzy się coś na kształt dżemu, należy śliwki zdjąć z ognia.
  • image-0hfc2l6 2. Wodę zagotować ze stevią i kardamonem. Następnie dodać płatki ryżowe i gotować do zgęstnienia.
    Zdjąć z ognia, dodać cynamon i wymieszać. Orzechy posiekać i połączyć z płatkami.
    W pucharku układać na przemian płatki i śliwki. Udekorować borówkami.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy