Ciasto Przysmak wiewiórki

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Wyśmienite ciasto bakaliowe na sezon letnio- jesienny. Doskonałe do chrupania dla dużych i małych łasuchów.

  • 2 godz.

Składniki:

  • 3,5 szklanki mąki
    ¾ szklanki cukru pudru
    7 jaj
    1,5 szklanki oleju
    1 szklanka mieszanki orzechów włoskich i laskowych
    1/4 szklanki rodzynek
    1/4 szklanki suszonej kolorowej kostki ananasa`
    5 średnich jabłek
    1,5 łyżeczki sody
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Ciasto przysmak wiewiórki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubijamy z cukrem pudrem, dodajemy po jednym żółtku ciągle ubijając. Do masy wsypujemy na zmianę mąkę wymieszaną z sodą i proszkiem oraz olej i mieszamy. Na koniec dodajemy pokrojone w kostkę jabłka i orzechy z rodzynkami i ananasem
  • 2. Ciasto wylewamy na posmarowana tłuszczem, posypaną bułką tartą formę o wymiarach 25x36cm. Pieczemy ok. 60 minut w temp. 170C.

Porady

Zamiast jabłek można dodać gruszki, też będzie smakowało wyśmienicie.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy