Przysmażane pierogi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki obieramy,
myjemy i gotujemy
w osolonej
wodzie. Odcedzamy.
Ciepłe przeciskamy
z twarogiem
przez praskę.
2.Cebule drobno kroimy, 2/3
rumienimy na rozgrzanym oleju.
Mieszamy z masą twarogowo-ziemniaczaną. Doprawiamy
solą, pieprzem i ew. przyprawa uniwersalna.
3.Do miski wsypujemy mąkę,
sól, pieprz i wbijamy jajko. Mieszając,
wlewamy stopniowo
230 ml ciepłej wody. Zagniatamy
gładkie ciasto. Dzielimy na
pół, cienko rozwałkowujemy.
4.Z ciasta wykrawamy szklanką
krążki, nakładamy farsz
i sklejamy brzegi. Gotujemy
ok. 5 minut w osolonym wrzątku
z dodatkiem łyżki oleju.
Osączamy.
5.Pierogi podsmażamy na rozgrzanym
maśle z resztą cebuli.
Polewamy śmietaną.
Komentarze