Przysmażane pierogi

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Nauczyła mnie je robić moja teściowa. Przepis nieco zmodyfikowałam, podsmażając pierogi.

Składniki:

  • ● 1/2 kg mąki
    ● jajko
    ● 3 cebule
    ● 1 kg ziemniaków
    ● 1/2 kg twarogu
    ● 2 średnie cebule
    ● sól, pieprz, przyprawa uniwersalna
    ● olej
    ● masło
    ● śmietana 18-proc.

Przysmażane pierogi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki obieramy,
    myjemy i gotujemy
    w osolonej
    wodzie. Odcedzamy.
    Ciepłe przeciskamy
    z twarogiem
    przez praskę.
  • 2. Cebule drobno kroimy, 2/3
    rumienimy na rozgrzanym oleju.
    Mieszamy z masą twarogowo-ziemniaczaną. Doprawiamy
    solą, pieprzem i ew. przyprawa uniwersalna.
  • 3. Do miski wsypujemy mąkę,
    sól, pieprz i wbijamy jajko. Mieszając,
    wlewamy stopniowo
    230 ml ciepłej wody. Zagniatamy
    gładkie ciasto. Dzielimy na
    pół, cienko rozwałkowujemy.
  • 4. Z ciasta wykrawamy szklanką
    krążki, nakładamy farsz
    i sklejamy brzegi. Gotujemy
    ok. 5 minut w osolonym wrzątku
    z dodatkiem łyżki oleju.
    Osączamy.
  • 5. Pierogi podsmażamy na rozgrzanym
    maśle z resztą cebuli.
    Polewamy śmietaną.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_05-2012

Komentarze

Podobne przepisy