Przystawka z selera naciowego i szynki

0 (0 ocen)

  • 45 min

Smaczna przystawka na ciepło z selera naciowego i szynki. Charakteru nadaje parmezan i przyprawy.

  • 45 min

Składniki:

  • składniki podstawowe
    3-4 gałązki selera naciowego
    ok. 10 plastrów szynki
    100- 150 g jogurtu naturalnego

    składnik dodatkowy
    6 łyżek startego parmezanu

    składniki robocze
    2 łyżki oleju rzepakowego
    pieprz kolorowy
    kmin rzymski
    estragon

    dekoracja
    natka pietruszki

Przystawka z selera naciowego i szynki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Każdą gałązkę selera naciowego kroimy na 3 lub 4 kawałki. Powinny być odrobinę dłuższe od średnicy plastra szynki. Olej mieszamy z 2 łyżkami parmezanu i pieprzem. Seler dokładnie obtaczamy w marynacie. Każdy kawałek zawijamy w plaster szynki i układamy w naczyniu do zapiekania. Jogurt mieszamy z pozostałym serem, estragonem i kminem rzymskim. Zalewamy nim przystawkę. Całość zapiekamy około 25- 35 minut w 180- 200 stopniach. Czas zależny jest od grubości selera. Podajemy na ciepło.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy