Przystawka ze szparagów z sosem bazyliowym

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Prosta, pyszna, szybka przystawka, przekąska. Niby nic a zachwyca.

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - szparagi: 400 gramów
    - śmietana18%: 150 mililitrów
    - bazylia liście: 2 łyżki
    - bekon: 4 plastry
    - cebula mała: 1 sztuka
    - czosnek/ząbki: 1 sztuka
    - oliwa z pierwszego tłoczenia: 2 łyżki
    - orzechy piniowe: 1 łyżka
    - pieprz świeżo mielony: 1 szczypta

Przystawka ze szparagów z sosem bazyliowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Przystawka ze szparagów z sosem bazyliowym 1. Oczyszczone, obrane szparagi gotuję ok 15 minut.
  • 2. Śmietanę z bazylią gotuję na wolnym ogniu ok. 15 minut, po czym odstawiam, by sos zgęstniał.
  • 3. Bekon, cebulę, czosnek drobno kroję, podsmażam na oliwie z orzechami.
  • 4. Dodaję szparagi i delikatnie mieszam.
  • 5. Szparagi z sosem przekładam na talerz, polewam sosem śmietanowym (niedużo) i posypuje orzechami.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy