Pstrąg łososiowy w kurkowej otulinie z buraczaną nutą i bulgurem

0 (0 ocen)

  • 60 min

Ryby są zdrowe. Zawierają kwasy Omega 3, fosfor, selen, wapń, magnez, żelazo, potas, wit. z grupy B. Zdrowa dieta jest dla mnie bardzo ważna.

  • 60 min

Składniki:

  • a) składniki podstawowe: ryba, kasza, buraki
    b) składnik dodatkowy: grzyby kurki
    c) składniki robocze: sól, pieprz, oliwa z oliwek (2 łyżki), ocet ryżowy ( 1 łyżeczka), sok z cytryny (1 łyżeczka), miód (1 łyżeczka)
    d) dekoracja: grzyby kurki, liść Żyworódki (Kalanchoe), gałązka bazylii, 2 plastry cytryny, pasek papryki czerwonej

Pstrąg łososiowy w kurkowej otulinie z buraczaną nutą i bulgurem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ugotować 2 buraczki czerwone, pół kg kurek i kaszę Bulgur (tak jak każdą inną kaszę). Rybę posolić, popieprzyć, skropić sokiem z cytryny i miodem. Posmarować oliwą z oliwek od strony łusek. Włożyć na blachę do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Piec 20 min. Na talerz wyłóż rybę, gałkownicą nałóż kaszę, kurki drobno posiekaj, buraki pokrój w cienkie wstążki, zwiń w różyczki i skrop octem ryżowym

Porady

grzyby należy albo drobno posiekać, albo przemielic przez maszynkę. W ten sposób wydobywa się z nich walory odżywcze (wit B, D, selen, białko)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy