Polecamy pysznego zapiekanego pstrąga na świeżych liściach szpinaku.
50 min
Składniki:
2 pstrągi
400 g świeżego szpinaku
300 g ziemniaków
2 pomidory pokrojone w kostkę
4 ząbki czosnku pokrojone w plasterki
pół pęczka natki
pół pęczka koperku
kilka listków świeżej bazylii
sól
pieprz
suszone oregano
oliwa z oliwek
Pstrąg na szpinaku z ziemniakami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Formę żaroodporną wysmarowałem oliwą. Na dnie ułożyłem liście szpinaku, potem ziemniaki pokrojone w plasterki. Posypałem posiekaną natką, koperkiem i bazylią. Na wierzch położyłem rybę i na niej pokrojone pomidory.
2.Posypałem oregano, obficie polałem oliwą z oliwek. Wstawiłem do bardzo gorącego piekarnika. Piekłem pod przykryciem 25 minut. Po tym czasie zdjąłem przykrycie i zapiekałem jeszcze 10 minut, aż ryba się zrumieniła.
Komentarze