Znakomita ryba w połączeniu z pikantną marynatą z limonką, bukiet warzyw i ryż z czerwoną fasolą sprawiają, że danie jest naprawdę idealne. Dobra marynata to podstawa wszystkiego.
Składniki:
500 g pstrąga łososiowego
Marynata:
0,5 łyżeczki słodkiej papryki
0,5 łyżeczki suszonego czosnku
0,5 łyżeczki białego pieprzu
0,5 łyżeczki oregano
0,5 łyżeczki tymianku
0,5 łyżeczki ostrej papryki
Otarta skórka oraz sok z 1/2 limonki
2 łyżki oleju
Dodatkowo:
250 g warzyw na patelnię
100 g ryżu
50 g czerwonej fasoli
Pstrąg po meksykańsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Rybę dokładnie oczyszczamy i układamy na blaszce. W miseczce mieszamy wszystkie składniki na marynatę. Smarujemy pstrąga i odstawiamy do lodówki na jakąś godzinę. Po tym czasie przykrywamy folią aluminiową i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200*C przez 30 minut. Warzywa podsmażamy na patelni do miękkości. Ryż gotujemy w delikatnie osolonej wodzie. Łączymy z czerwoną fasolą. Wszystko układamy na talerzu. Możemy udekorować świeżą bazylią.
Komentarze