Ser w trakcie pieczenia rozpuszcza się, „otulając” ciecierzycę i pomidory. W rezultacie daje to rewelacyjny efekt smakowy i wizualny podczas jedzenia:).Polecam na pyszny, zdrowy obiadek!
Składniki:
Składniki podstawowe:
• 180 gram ugotowanej ciecierzycy,
• 100 gram sera mozzarella,
• 1/3 słoiczka suszonych pomidorów
Składnik dodatkowy:
• 2 duże pstrągi
Składniki robocze:
• Sól do smaku,
• Świeżo mielony kolorowy pieprz,
• Sok z cytryny,
• Olej spod pomidorów,
• 1,5 łyżki posiekanej natki pietruszki,
• Olej do wysmarowania naczynia żaroodpornego
Pstrąg z ciecierzycą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ryby dokładnie przepłukujemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Tak przygotowane skrapiamy sokiem z cytryny i oprószamy solą i pieprzem do smaku. Gotowe odstawiamy do chłodu, a między czasie przygotowujemy nadzienie.
2.NADZIENIE:
Ser ścieramy na tarce o grubych oczkach. Pomidory kroimy w cienkie paseczki. Tak przygotowane składniki przekładamy do miski. Dodajemy do nich ciecierzycę oraz natkę pietruszki. Całość mieszamy i delikatnie oprószamy świeżo mielonym pieprzem.
3.Środki ryb delikatnie smarujemy olejem spod pomidorów, a następnie wypełniamy je przygotowanym farszem.
4.Wierzch ryb nacinamy w kilku miejscach. W nacięcia wkładamy po słupku sera i paseczku pomidora. Ryby przekładamy do naczynia żaroodpornego. Ich wierzch smarujemy olejem spod pomidorów i posypujemy natką pietruszki.
Ryby przekładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy je około 30 minut w 180°C. Podajemy na ciepło.
Komentarze