Pstrąg z ciecierzycą

0 (0 ocen)

Ser w trakcie pieczenia rozpuszcza się, „otulając” ciecierzycę i pomidory. W rezultacie daje to rewelacyjny efekt smakowy i wizualny podczas jedzenia:).Polecam na pyszny, zdrowy obiadek!

Składniki:

  • Składniki podstawowe:
    • 180 gram ugotowanej ciecierzycy,
    • 100 gram sera mozzarella,
    • 1/3 słoiczka suszonych pomidorów
    Składnik dodatkowy:
    • 2 duże pstrągi
    Składniki robocze:
    • Sól do smaku,
    • Świeżo mielony kolorowy pieprz,
    • Sok z cytryny,
    • Olej spod pomidorów,
    • 1,5 łyżki posiekanej natki pietruszki,
    • Olej do wysmarowania naczynia żaroodpornego

Pstrąg z ciecierzycą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • przygotowane ryby 1. Ryby dokładnie przepłukujemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Tak przygotowane skrapiamy sokiem z cytryny i oprószamy solą i pieprzem do smaku. Gotowe odstawiamy do chłodu, a między czasie przygotowujemy nadzienie.
  • składniki farszu łączymy 2. NADZIENIE:
    Ser ścieramy na tarce o grubych oczkach. Pomidory kroimy w cienkie paseczki. Tak przygotowane składniki przekładamy do miski. Dodajemy do nich ciecierzycę oraz natkę pietruszki. Całość mieszamy i delikatnie oprószamy świeżo mielonym pieprzem.
  • napełnienie ryb 3. Środki ryb delikatnie smarujemy olejem spod pomidorów, a następnie wypełniamy je przygotowanym farszem.
  • przed pieczeniem 4. Wierzch ryb nacinamy w kilku miejscach. W nacięcia wkładamy po słupku sera i paseczku pomidora. Ryby przekładamy do naczynia żaroodpornego. Ich wierzch smarujemy olejem spod pomidorów i posypujemy natką pietruszki.
    Ryby przekładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy je około 30 minut w 180°C. Podajemy na ciepło.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy