Pstrąg zapiekany z pure z brokuła

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Pstrąg łososiowy w towarzystwie brokuła i innych warzyw. Zdrowo, lekko, z dużą ilością witamin. Obiad który polecam wszystkim.

  • 2 godz.

Składniki:

  • marynata ryby:

    2 kawałki pstrąga łososiowego
    1 cebula
    1 łyżeczka majeranku
    1 żabek czosnku
    1/2 cytryny
    sól, pieprz
    olej

    warzywa:
    4 ziemniaki
    1 brokuł mały
    1 marchewka
    10 dkg fasolki szparagowej
    sól, pieprz
    1 ząbek czosnku
    1 łyżka masła
    bazylia świeża

Pstrąg zapiekany z pure z brokuła - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rybę przekładam do pojemnika, dodaję pokrojoną cebulkę, majeranek, sól, pieprz, czosnek sprasowany, sok z cytryny. Całość mieszam i odstawiam na dwie godziny do lodówki albo na noc najlepiej Rybę przesmażam na patelni dosłownie minutę, dojedzie potem w piekarniku.

    Brokuł dziele na różyczki, ziemniaki obieram, marchewkę także, i fasolkę. Gotuję wszystko razem w osolonej wodzie. Brokuł i marchewkę wyjmuję pierwszy ma być aldente, resztę gotuje dalej do miękkości. Brokuł, ziemniaki, masło, miksuję blenderem Zostawiam kilka różyczek brokuła. Do masy dodaję sól, pieprz, czosnek sprasowany. Naczynia do zapiekania wykładam pure , układam kawałki fasoli, marchewkę pokrojoną w paski, oraz rybę, i różyczki brokuła. Zapiekam 35 minut temp 200 stopni.

Komentarze

Podobne przepisy