Pszenne bułeczki

0 (0 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Proste w przygotowaniu i bardzo smaczne bułeczki pszenne domowej roboty.

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 50 gram świeżych drożdży
    550-600 ml ciepłej wody
    2 łyżeczki cukru
    1 kg mąki pszennej
    2,5 płaskiej łyżeczki soli
    10 łyżek oleju rzepakowego

Pszenne bułeczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże kruszymy do miski, dodajemy cukier, 100 ml ciepłej wody oraz łyżkę mąki. Dokładnie mieszamy, przykrywamy i odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce.

    Następnie dodajemy przesianą mąkę, sól i resztę wody. Zagniatamy ciasto. Dodajemy olej i znów zagniatamy do momentu, aż ciasto wchłonie olej. Przykrywamy i zostawiamy na około godzinę do wyrośnięcia.

    Gdy ciasto podwoi już swą objętość formujemy kulki o wadze około 100 gram. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem. Spłaszczamy nacinamy nożem, przykrywamy i znów zostawiamy do wyrośnięcia na około 20 minut.

    Pieczemy przez około 15 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 190 stopni.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy