Pszenne bułeczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże kruszymy do miski, dodajemy cukier, 100 ml ciepłej wody oraz łyżkę mąki. Dokładnie mieszamy, przykrywamy i odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce.
Następnie dodajemy przesianą mąkę, sól i resztę wody. Zagniatamy ciasto. Dodajemy olej i znów zagniatamy do momentu, aż ciasto wchłonie olej. Przykrywamy i zostawiamy na około godzinę do wyrośnięcia.
Gdy ciasto podwoi już swą objętość formujemy kulki o wadze około 100 gram. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem. Spłaszczamy nacinamy nożem, przykrywamy i znów zostawiamy do wyrośnięcia na około 20 minut.
Pieczemy przez około 15 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 190 stopni.
Komentarze