pszenne bułeczki z makiem

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

szybkie, łatwe, smakowite

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • mąka pszenna 0,5 kg,
    150 ml ciepłego mleka,
    150 ml ciepłej wody,
    1 łyżeczka miodu,
    1 łyżeczka cukru,
    2,5 łyżeczki suchych drożdży,
    1 łyżeczka soli,
    30 gram stopionego, schłodzonego masła,
    mak do posypania,
    rozbełtane jajo do posmarowania bułeczek

Pszenne bułeczki z makiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z mleka, wody, drożdży, łyżeczki cukru i łyzki mąki zrobić zaczyn, wymieszać dokładnie, odstawic do wyrosnięcia na 15 minut. Po tym czasie z zaczynu, maki, soli, miodu, masła wyrobic pulchne ciasto, odstawić do wyrośnięcia na 60 minut. Po tym czasie ciasto odgazować, podzielić na 8-10 równych częsci, uformować bułeczki, zostawic na 20 minut do napuszenia, następnie posmarowac rozkłoconym jajem, posypac makiem i piec około 25 minut w 190 stopniach do zezłocenia. Jeśli chcemy, by mak też był w środku bułeczek, do mąki dodajemy 3 łyzki maku.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy