PSZENNY CHLEB Z KUKURYDZĄ

0 (0 ocen)

  • 2 godz. 10 min

Puszyste i miękkie idealne do kanapek.

  • 2 godz. 10 min

Składniki:

  • 25 gram drożdży świeżych
    250 ml ciepłej wody
    1 łyżeczka soli
    1 łyżeczka cukru
    500 gram mąki pszennej
    2 łyżki kukurydzy konserwowej

Pszenny chleb z kukurydzą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki połączyć i wyrabiać najlepiej mikserem przez około 10 minut do momentu uzyskania dosyć elastycznego, jednolitego ciasta. Przykryć ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce na około 30 minut do wyrośnięcia.
  • 2. Przemieszczać ciasto za pomocą łyżki i przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia, wygładzić za pomocą łyżki zwilżanej w wodzie. Odstawić do wyrośnięcia na około 45 minut.
  • 3. Pięć w rozgrzanym piekarniku do temperatury 180 stopni przez około 25-30 minut. Studzić po wyjęciu z blachy na kartce.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy