Pszenny chlebek z kminkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Z drożdży, ciepłego mleka, cukru i trzech łyżek mąki robimy zaczyn(ma mieć konsystencję gęstej śmietany). Odstawiamy go na 10-15 min. w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
2.Resztę składników wrzucamy do miksera, dorzucamy wyrośnięty zaczyn i wyrabiamy przez 10 min. na średnich obrotach miksera. Wyrobione ciasto przekładamy do natłuszczonej i wysypanej tartą bułką keksówki. Odstawiamy na ok. 30 min. do wyrośnięcia.
3.Pieczemy w 180 stopniach, w nagrzanym piekarniku, bez termoobiegu.10 min przed końcem pieczenia wierzch chlebka smarujemy wodą, aby stał się błyszczący. SMACZNEGO!
Porady
Chlebek można również przyrządzić z czarnuszką, majerankiem bądź słonecznikiem.
Komentarze