To pyszny, nie wymagający pieczenia wielkanocny deser. Najwięcej radości przy zajadaniu tego deseru mają oczywiście najmłodsi:). Takie gniazda stanowią także piękną, kolorową dekoracje stołu!
60 min
Więcej niż 10 osób
Średni
Składniki:
Składniki:
• 200 gram paluszków o delikatnym smaku (u mnie Juniorki),
• 150 gram mlecznej czekolady,
• 150 gram gorzkiej czekolady,
• Czekoladowe jajka w kolorowym lukrze
Ptasie gniazda - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Paluszki łamiemy na mniejsze części. Tak przygotowane przekładamy do miseczki.
2.Czekolady dzielimy na kostki. Łączymy ze sobą i rozpuszczamy w kąpieli wodnej.
3.Rozpuszczoną czekoladę łączymy z paluszkami
4.Tak przygotowane paluszki wykładamy porcjami na papier do pieczenia, formując z nich zgrabne „ptasie gniazda”. Na wierzch każdego gniazda wykładamy po 3 kolorowe jajeczka. Całość wkładamy do lodówki, by czekolada zastygła. Gotowe.
Komentarze