Ptasie gniazda

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

To pyszny, nie wymagający pieczenia wielkanocny deser. Najwięcej radości przy zajadaniu tego deseru mają oczywiście najmłodsi:). Takie gniazda stanowią także piękną, kolorową dekoracje stołu!

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Składniki:
    • 200 gram paluszków o delikatnym smaku (u mnie Juniorki),
    • 150 gram mlecznej czekolady,
    • 150 gram gorzkiej czekolady,
    • Czekoladowe jajka w kolorowym lukrze

Ptasie gniazda - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • połamane paluszki 1. Paluszki łamiemy na mniejsze części. Tak przygotowane przekładamy do miseczki.
  • rozpuszczanie czekolady 2. Czekolady dzielimy na kostki. Łączymy ze sobą i rozpuszczamy w kąpieli wodnej.
  • połączeni czekolady z paluszkami 3. Rozpuszczoną czekoladę łączymy z paluszkami
  • formowanie 4. Tak przygotowane paluszki wykładamy porcjami na papier do pieczenia, formując z nich zgrabne „ptasie gniazda”. Na wierzch każdego gniazda wykładamy po 3 kolorowe jajeczka. Całość wkładamy do lodówki, by czekolada zastygła. Gotowe.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy