Ptasie gniazdka z ciasta ptysiowego

0 (0 ocen)

  • 60 min

Smakują jak pączki hiszpańskie, a jest z nimi mniej roboty, bo ciasto wyciska się bezpośrednio na gorący tłuszcz.

  • 60 min

Składniki:

  • Składniki:
    2 szklanki wody
    130 g. masła
    230 g. mąki pszennej
    szczypta soli
    1 łyżka spirytusu
    5-6 dużych jajek
    cukier puder do posypania
    olej do smażenia

Ptasie gniazdka z ciasta ptysiowego - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie:
    Wodę zagotowuję z solą i masłem. Do lekko gotującej się wody wsypuję całą mąkę, zdejmuję garnek z ognia i drewnianą łyżką ucieram energicznie, aż mąka dokładnie połączy się z wodą i z ciasta powstanie kula. Przekładam ciasto do miski, przykrywam ściereczką i zostawiam na ok. pół godziny do przestygnięcia. Wbijam jedno jajko, ubijam drewnianą łyżką aż ciasto będzie gładkie - i tak kolejno po jednym jajku. Przy ostatnim dolewam spirytus. Ciasto przekładam do rękawa cukierniczego. W garnku rozgrzewam olej do ok. 175 stopni C, i bezpośrednio z rękawa wyciskam gniazdka. Smażę je po ok. 4 minuty z każdej strony, po czym wyjmuję na papier do odsączenia. Zimne oprószam cukrem pudrem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy