Ciasto ptasie mleczko - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Rozpuścić dwie galaretki zieloną i czerwoną i pozostawić do stężenia. Do miski do ucierania wsypać cukier puder , dodać kasie i dwa żółtka. 6 łyżeczek żelatyny zalać pół filiżanki mleka zamieszać solidnie resztę mleka zagotować gorące mleko wymieszać z napęczniałą żelatyna solidnie wymieszać. odstawić do lekkiego stężenia. tortownice wyścielić papierem do pieczenia i wyłożyć biszkoptami. kiedy mleko z żelatyną lekko się zwiąże zmiksować margarynę , cukru pudru i dwa żółtka stopniowo dodawać masę mleczną dobrze wymieszać na niskich obrotach.
2.Podzielić na dwie części do jednej dodać kakao. Na biszkopty w tortownicy położyć ciemną masę na to wyłożyć zmierzwioną zieloną galaretkę na to położyć jasną masę i na wierzch zmierzwioną czerwoną galaretkę wstawić do lodówki do schłodzenia rozpuścić pomarańczową galaretkę kiedy będzie zimna wylać na deser który chłodził się w lodówce i wstawić znów do lodówki na jakieś 3 godz.
Porady
można na wierzch czerwonej galaretki wyłożyć owoce np. truskawki , ananasy z puszki , brzoskwinie z puszki lub według uznania .
Komentarze