Ptasie mleczko

0 (0 ocen)

Dzieci uwielbiają ten kolorowy deser.

Składniki:

  • - 6 jajek
    - 3 łyżki kakao
    - szklanka śmietany 18%
    - 9 łyżek cukru
    - cukier wniliowy
    - 9 łyżeczek żelatyny
    - 2 czerwone galaretki
    - 2 zielone galaretki

Ptasie mleczko - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Oddielić białka od żółtek. Żelatynę rozpuścić w 1/2 litrze wody, rozlać na 3 równe części. Ostudzić.
  • 2. Przygotować masy:
    -kolor I - 3 żółtka utrzeć z 3 łyżkami cukru, dodac pianę z 2 białek i jedną część żelatyny, zmiksować. Przygotowaną masę wyłożyć do szklanej miski z płaskim dnem i wysokimi bokami, schłodzić w lodówce, odczekać aż zgęstnieje.
    -kolor II - wszystko zrobić tak jak w kolorze I i dodać kakao, wylać na żółty kolor i wstawić do lodówki, również odczekać aż zgęstnieje.
    -kolor III - śmietane ubić z 3 łyżkami cukru i cukrem waniliowym, dodać pianę z 2 białek i ostatnią część żelatyny i wylać na brązowy kolor i wstawic do lodówki i odczekać.
    - kolor IV - czerwone galaretki rozrobić wedlug przepisu na opakowaniu, odczekac aż galaretka zacznie tężeć i wylać na biały kolor, odstawic do lodowki do stężenia.
    - kolor V - zielone galaretki rozrobić tak samo jak z czerwonymi galeretkami.
    Gotowe ptasie mleczko wstawić do lodówki aby wszystkie kolory zgęstniały, dobrze schłodzić.

Komentarze

Podobne przepisy