Ptasie mleczko - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Oddielić białka od żółtek. Żelatynę rozpuścić w 1/2 litrze wody, rozlać na 3 równe części. Ostudzić.
2.Przygotować masy:
-kolor I - 3 żółtka utrzeć z 3 łyżkami cukru, dodac pianę z 2 białek i jedną część żelatyny, zmiksować. Przygotowaną masę wyłożyć do szklanej miski z płaskim dnem i wysokimi bokami, schłodzić w lodówce, odczekać aż zgęstnieje.
-kolor II - wszystko zrobić tak jak w kolorze I i dodać kakao, wylać na żółty kolor i wstawić do lodówki, również odczekać aż zgęstnieje.
-kolor III - śmietane ubić z 3 łyżkami cukru i cukrem waniliowym, dodać pianę z 2 białek i ostatnią część żelatyny i wylać na brązowy kolor i wstawic do lodówki i odczekać.
- kolor IV - czerwone galaretki rozrobić wedlug przepisu na opakowaniu, odczekac aż galaretka zacznie tężeć i wylać na biały kolor, odstawic do lodowki do stężenia.
- kolor V - zielone galaretki rozrobić tak samo jak z czerwonymi galeretkami.
Gotowe ptasie mleczko wstawić do lodówki aby wszystkie kolory zgęstniały, dobrze schłodzić.
Komentarze