Ptasie mleczko

0 (0 ocen)

  • 60 min

Delikatna pianka, mało słodka, idealnie nadaje się dla kobiet dbających o linię :)

  • 60 min

Składniki:

  • 500 g mleczka niesłodzonego skondensowanego
    1 op okrągłych biszkoptów
    3 galaretki o smaku kiwi
    3 łyżki cukru pudru
    3 łyżki kawy
    1 szklanka gorącej wody
    50 ml orzechówki

    1/2 puszki ananasa
    galaretka pina colada

    Polewa czekoladowa:
    10 dag roztopionego gorącego masła
    1 jajko
    3 łyżki kakako
    3 łyżki cukru

    kolorowe kuleczki cukrowe

Ptasie mleczko - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Galaretki rozpuścić w 3 szkl. wody, przestudzić. Biszkopty nasączyć zaparzoną kawą w 1 szklance wody i orzechówce. Mleczko skondensowane ubić na sztywno i dodać ostudzoną galaretkę. Gotową masę wylać na biszkopty i włożyć do lodówki na ok 2 godziny,
  • 2. Białko oddzielić od żółtka i ubić na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli. Dodać 3 łyżki cukru, żółtko i ubijać. Na koniec dodać kakao i roztopione gorące masło. Ostudzić i polać ciasto. Ananasa odsączyć i pociąć na małe kawałki, wyłożyć na ciasto. Galaretkę pina colada pociąć na małe kawałeczki i posypać nią ananasa. Boki ciasta obsypać kolorowymi kuleczkami. SMACZNEGO

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy