Ptasie mleczko - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Rozpuścić jedną galaretkę truskawkową w 200ml wrzącej wody i odstawić do ostygnięcia. Przygotować tortownicę smarując ją masłem lub margaryną i posypać startymi na tarce biszkoptami. Do tężejącej galaretki dodać 200ml mleka i dokładnie zmiksować aż zwiększy objętość a następnie wylać do tortownicy i odstawić na około 20 min. do lodówki. W tym czasie drugą galaretkę agrestową rozpuścić w 200 ml wrzącej wody i odstawić do ostygnięcia. Do lekko tężejącej galaretki dodać 200 ml mleka zagęszczonego. Dokładnie zmiksować jak poprzednio i wylać na pierwszą warstwę. Odstawić na 20 min do lodówki.
2.Ostatnią galaretkę rozpuścić w szklance wrzącej wody i odstawić aby lekko stężała a następnie wylać delikatnie na zastygniętą masę udekorowaną owocami i wstawić do lodówki na około 2 godziny.
Porady
Można wykonać ptasie mleczko jednokolorowe robiąc jedną warstwę z dwóch galaretek i całego mleka. Skraca to czas przygotowania.
Komentarze