Ptyś pizza

0 (0 ocen)

Ptyś pizza to mój sposób na urozmaicenie tradycyjnej pizzy.

Składniki:

  • Składniki:
    Ciasto ptysiowe:
    -120ml wody,
    -50 g masła,
    -0,5szklanki mąki,
    -szczypta soli,
    -2 jajka.

    Dodatkowo:
    -4 plasterki szynki,
    -pół papryki,
    -1 ogórek kiszony,
    -pół cebuli,
    -3 łyżki kukurydzy,
    -100g sera żółtego.

    Sos:
    -1 łyżka koncentratu pomidorowego,
    -3 łyżki ketchupu,
    -szczypta przyprawy do pizzy.

Ptyś pizza - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ptysie: Wodę i masło zagotowujemy. Mąkę przesiewamy, dodajemy do wrzącego płynu, solimy i mieszamy, aby konsystencja była gładka i jednolita. Odstawiamy do ostygnięcia. Zimne ciasto miksujemy razem z jajkami około 5 minut. Gotowe ciasto przekładamy do woreczka, odcinamy końcówkę i wyciskamy na papier do pieczenia ptysie o średnicy 4-5cm.
    Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni i pieczemy około 25 minut.
  • 2. Ogórki, szynkę, cebule i paprykę kroimy w drobną kostkę. Ser żółty ścieramy na tarce o drobnych oczkach.
    Sos: Koncentrat mieszamy z ketchupem i przyprawą do pizzy.
  • 3. Ptysie przecinamy na pół, smarujemy sosem i wykładamy wszystkie dodatki, posypujemy startym serem. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na 15 minut (osobno część wypełniona farszem, osobno puste kapelusze).

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy