1.Ptysie: Wodę i masło zagotowujemy. Mąkę przesiewamy, dodajemy do wrzącego płynu, solimy i mieszamy, aby konsystencja była gładka i jednolita. Odstawiamy do ostygnięcia. Zimne ciasto miksujemy razem z jajkami około 5 minut. Gotowe ciasto przekładamy do woreczka, odcinamy końcówkę i wyciskamy na papier do pieczenia ptysie o średnicy 4-5cm.
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni i pieczemy około 25 minut.
2.Ogórki, szynkę, cebule i paprykę kroimy w drobną kostkę. Ser żółty ścieramy na tarce o drobnych oczkach.
Sos: Koncentrat mieszamy z ketchupem i przyprawą do pizzy.
3.Ptysie przecinamy na pół, smarujemy sosem i wykładamy wszystkie dodatki, posypujemy startym serem. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na 15 minut (osobno część wypełniona farszem, osobno puste kapelusze).
Komentarze